Lyset langs stien i bofællesskabet Svalin viser vej til en klimavenlig adfærd

Gadelys viser vej til klimavenlig adfærd

Wednesday 05 Sep 18

Contact

Pierre-Elouan Réthoré
Senior Researcher
DTU Wind Energy
+45 46 77 54 26

Contact

Pierre Pinson
Professor
DTU Management
+45 23 98 32 21

Energy Collective

Energy Collective er et forskningsprojekt, som udvikler og demonstrerer nye procedurer til at handle med el og energi. 

DTU er projektleder og partner i projektet.

Bofællesskabet Svalin i Trekroner er levende laboratorium for projektet. De 20 klimavenlige huse har solceller på taget, jordvarme og flere af beboerne har elbiler, som indgår i projektet.

Se projektets hjemmeside

Læs også artiklen 'Du har vind og jeg har sol - skal vi dele?'

Farverigt lys langs stisystemet i bofællesskabet Svalin i Trekroner synliggør for beboerne, hvornår det er mest klimavenligt at bruge strøm.

Bofællesskabet Svalin i Trekroner fungerer som levende laboratorium for det DTU-ledede forskningsprojekt Energy Collective, som undersøger brugerens rolle i forhold til køb, salg og forbrug af el. Her afprøves forskellige modeller for, hvordan man kan indrette et lokalt og så vidt muligt selvforsynende elnet og give beboerne mulighed for at handle mere klimaansvarligt.

Alle bofællesskabets 20 hustage er beklædt med solceller, der producerer miljøvenlig strøm - især om dagen, når solen skinner. Produktionen falder om aftenen, samtidig med at de fleste kommer hjem og begynder at forbruge meget strøm, hvilket betyder, at bofællesskabets elnet må suppleres med strøm udefra, der ikke nødvendigvis kommer fra miljøvenlige kilder. På det tidspunkt gælder det altså om at få beboerne til at bruge så lidt strøm som muligt, og her kommer lamperne langs stisystemet ind i billedet.

De er nemlig indrettet til at skifte farve, alt efter om strømmen koster lidt eller meget på klimakontoen. Om dagen, når solen skinner på de energivenlige træhuses solcellebeklædte tage, og de fleste beboere er på arbejde, lyser de grønt for at vise, at CO2-udledningen fra bofællesskabet er lav. Er lyset derimod rødt, kan beboerne se, at der udledes meget CO2 i forbindelse med produktionen af deres strøm.

Pierre-Elouan Réthoré har udviklet den algoritme, der styrer farveskiftet. Han bor i Svalin og er seniorforsker på DTU Vindenergi og medlem af WeOU.org, et forskerkollektiv, som arbejder med at finde alternative teknologiske metoder til at fremme et socialt engagement. De er også partnere i Energy Collective.

Hvert tredje minut henter et lille computerprogram informationer om den gennemsnitlige andel af grøn energi i det Sjællandske elnet fra electricitymap.org. Samtidig registrerer det, hvor meget energi, Svalins solceller producerer, og hvor meget el, der bruges i husene.

”I solrigt vejr producerer Svalin som udgangspunkt så meget grøn energi, at bofællesskabet er selvforsynende, og derfor lyser lamperne langs stisystemet grønt,” forklarer Pierre-Elouan Réthoré og fortsætter:

”Skifter lamperne til orange, betyder det, at energien både kommer fra fossile og bæredygtige energikilder, fordi Svalins strømforbrug overstiger den energi, husene selv genererer, og den manglende el må hentes fra elnettet. I spidsbelastningsperioden, når folk er kommet hjem fra arbejde og har tændt for komfuret, er forbruget højt, samtidig med at andelen af grøn energi i elnettet er lav. Derfor skifter lamperne til rødt lys.”

Grøn adfærd via nudging
Lamperne ved stisystemet viser således CO2-udledningen i realtid. Så bare ved at kigge ud ad køkkenvinduet, kan beboerne på informeret grundlag beslutte, om de vil sætte vaskemaskinen til at køre eller vente på ’grønt lys’, og det virker, mener Pierre-Elouan Réthoré:

”Jeg har flere gange undladt at oplade min elbil, fordi lyset var rødt. Senere om aftenen kunne jeg se, at lyset blev grønt, fordi elnettet aftog elektricitet fra vandkraftværkerne i Norge og Sverige. Så kunne jeg sætte min elbil til at oplade og have det godt med mig selv.”

Lige nu er fælleshuset og seks af beboernes huse koblet på statistikken. Om et halvt års tid vil alle 20 huse indgå i den, og man vil desuden kunne se CO2-udledningen for hver enkelt husstand.

”Jeg håber, at det at få visualiseret, om energien kommer fra grøn energi eller ej, kan ændre vores adfærd, fordi det taler til vores følelser. Så lysprojektet er ikke kun for sjov, det kan også få os til at tage mere ansvar for vores eget energiforbrug, ” siger Pierre-Elouan Réthoré.

Netop det at synliggøre og bevidstgøre vores adfærd omkring el er en del af Energy Collectives formål.

”Lysprojektet er en visuel indgang til det formål, som på sigt kan overføres til resten af samfundet. Det kan være i form af et interface, f.eks. en iPad, der kan hænge i køkkenet og vise forbrugeren, hvornår strømmen er grøn,” siger Pierre Pinson, professor på Center for El og Energi, DTU Elektro og projektleder for Energy Collective.


News and filters

Get updated on news that match your filter.